Sunday, 27 January 2019

Suasana Menanti Ketibaan Perayaan Tahun Baru Cina

Hi , lama dah saya dah update blog ni dan kembali dengan blogging hari ni ialah mengenali perayaan Tahun Baru Cina tak lama lagi tiba , kebanyakkan pusat beli-belah mula memainkan lagu tahun baru cina dengan dapat merasakan susana perayaan ni dengan lebih meriah . Kebanyakkan semua kaum cina mula sibuk membuat persediaan untuk menyambut perayaan ni , semua mula shopping dengan membeli pakaian baru untuk menyambut tahun tahun baru cina dan juga membeli bekalan tahun baru cina untuk keluarga dan juga tetamu yang datang ke rumah . Tahun ni merupakan Tahun Babi merupakan Zodiak Cina yang terakhir dalam 12 Zodiak Cina , oleh tu  siapa yang lahir zodiak cina tahun babi memang adalah tahun mereka juga dengan penuh harapan di dalam kehidupan tahun baru ni . 



Bagi kanak-kanak paling gembira kalau pada tahun baru cina kerana mendapat " ang pao " dari orang-orang tua dan orang yang sudah berumahtangga , ia juga paling meyeronokan ialah dapat melihat " tarian singa " di mana-mana kawasan berada , pada orang dewasa pula tentu bergurau-senda bersama keluarga yang pulang dari tempat jauh ke kampung halaman serta membawa buah tangan untuk keluarga . Pada malam sebelum tahun baru cina , semua ahli keluarga mesti berkumpul untuk makan besar di rumah dan suasana ni dapat mengeratkan lagi hubungan keluarga lebih baik lagi . Terdapat berbagai hidangan masakan yang sedap untuk satu keluarga pada malam sebelum tahun baru cina , lepas tu ada aktiviti lain di rumah selepas makan besar sambil menunggu menyambut tahun baru cina pertama . 

Bagi kanak-kanak akan bermain bunga api di halaman rumah , orang-orang dewasa berkumpul di dalam rumah bercerita sambil menonton TV . Bagi yang pasangan bercinta pula akan menikmati suasana tahun baru cina di luar sana , saya Lanseikong sebagai lifestyle blogger juga menyambut tahun baru cina di sini sambil ingin mengucapkan " keceriaan dan keharmonian selalu " bagi semua kaum cina yang menyambut perayaan ni .....


GONG XI FA CAI ! 

Sunday, 6 January 2019

Rekaan Lantai 3D

Kalau tentang rumah mesti berfikir macam mana cara untuk mencantikan rumah sendiri , tak kira tentang kos tersebut . Ada juga yang sanggup membayar harga yang mahal untuk mengubah suai rumah sendiri janji rekaan penuh kecantikan pada rumah sendiri juga , pada zaman sikarang kebanyakkan sudah mengubahsua lantai rumah seperti nampak keadaan tu macam benar-benar wujud . Cara ni adalah " deko lantai 3D " , ia mengambarkan setiap lukisan pemandangan yang mengunakan lukisan dimensi 3D secara kreatif dengan menghidupkan keadaan tersebut . Tentang carà mengubahsuai lantai rumah ni memang agak mahal tapi memang menawankan hati juga pada tetamu yang datang ke rumah , bagi saya sendiri pun juga tertarik dengan cara " deko lantai 3D " ni juga . 



Boleh ubahsuai lantai rumah dari kira di dalam bilik sampai ke tandas dengan rekaan " lantai 3D " ni , tentang ni juga dapat menyenangkan fikiran dengan setiap rekaan lantai ni juga . Cara begini juga menarik perhatian tetamu yang datang ke rumah juga kerana berbeza lain dari yang lain , bagi saya pun suka rekaan lantai 3D ni juga kerana memang menawankan hati dan lagipun rekaan ni memang nampak ada kelas sendiri , kalau ada rumah sendiri memang boleh mempertimbangkan juga dengan kos ubah suai rumah dengan cara ni aje dan memang puas hati . 

Lagipun ni juga orang yang memghasilkan deko lantai 3D ni juga memang profesional tentang bidang ni juga , kalau kamurang ingin cuba mengubah suai rumah dan cara ni memang boleh dikatakan mendapat sambutan orang ramai . Ini juga tak akan membuat jemu hanya duduk di dalam rumah juga , Tentang ni deko lantai 3D juga ada seni yang dituangkan ke dalam lantai dengan gambar tiga dimensi yang terdapat seperti nyata , inilah cara yang membuat semakin menawan dan menarik juga . Olehtu bila ingin mengubah suai jangan lepaskan peluang untuk menghiasi rumah kamurang yang lebih kreatif dan menawan dengan cara deko lantai 3D ni .....





Thursday, 3 January 2019

Jesselton Artisan Market


Jesselton Artisan Market merupakan tempat pencipta atau pereka barang tempatan yang untuk menjual dengan setiap pengunjung tempatan atau pelancong , bagi saya sebagai seorang " lifestyle blogger " pun amat bangga kerana mempunyai pereka barang tempatan yang berbakat dan boleh dikatakan sebagai artis pereka . Oleh tu tempat ni memang patut dikunjungi kerana mempunyai berbagai barang rekaan tempatan , ingin mencari cenderamata untuk orang kesayangan dan tempat ni memang sesuai . Oleh tu boleh cuba membawa sesisi keluarga atau kawan-kawan , boleh cuba mendapat apa kamurang yang ingin di mata juga akan tercapainya .

Bagi saya pilihan " booth " di sini ialah Gem And Feathers kerana ia menjual bunga ros dengan penuh kreatif sendiri dan juga menjadi tumpuan pengunjung di sana juga ya , oleh tu jangan lepaskan peluang untuk mengunjung " booth " ni . Lagipun Hari Kekasih pun tak lama lagi akan tiba , oleh tu mungkin ni la masa mencari bunga untuk orang kesayangan pada hari kekasih akan datang ni . 


Tentang Jesselton Artisan Market selalu akan bermula pada musim perayaan atau ada " function " yang tertentu yang terdapat di sana . Buat masa ni juga perayaan Tahun Baru Cina pun hanya tinggal sebulan lagi , sikarang tunggu masa semua artis pereka tempatan akan mula berkumpul kembali di sini lagi dan tentu meriah sekali , sebelum ni ialah tahun lalu iaitu pada 1st-2nd December 2018 . Sebenarnya Jesselton Artisan Market ni terletak di sana Riverson , The Walk . Akhir sekali ialah saya sebagai " lifestyle blogger " tetap menyokong setiap artis pereka yang berbakat di Sabah ni yang terdapat di sana Jesselton Artisan Market .....

Tuesday, 1 January 2019

ChaTraMue


That is first time got to try Thai Tea , that is looking so different tben another country tea in Sabah , that also fragrance jt and many flavor can be choose it too , normally how can be find and try this Thai Tea ? That all can be find at ChaTraMue in Imago Shopping Mall and Suria Shopping Mall , so let's start now to try this Thai Tea with different tea from another country at here . About that taste will be never disappointed too and seldom how can be try a best another country tea at here , so for me will be give rated five star for this beverages . 

About this beverage too is looking is a healthy beverage too , so must be start to have try it . That also got a " boat noodle " looking so smooth and delicious about this noodle , for me that not same like always noodle at here so this must to try it , this also looking a best another country noodle at here and I'm think about this all people will be like a ChaTraMue in Sabah . 



Normally about this ChaTraMue already since in 1945 , so that already long time with a serving in Thailand , so that is best food and beverages bring to market in Sabah , so now don't need travel so far with try " Thai Tea " and " Boat Noodle " it , because now all already have at here , so don't be missed it bring family and friends to try this all and feel how different delicious it too . About that location have two place , that also not hard to find that place and operation times is 10.00am -22.00pm , whatever after to try it and will be back to try again this delicious food and beverage .....


3rd Floor ,
Suria Shopping Mall , 
Jalan Tun Fuad Stephens ,
88000 Kota Kinabalu , 
Sabah .


SPK 1-03 First Floor , 
Imago Shopping Mall , 
Kota Kinabalu , 
Sabah .

Tel : +60102261723

Delicious Curry House @ Taman Ridgeview

Tentang Kota Kinabalu memang femes dengan berbagai jenis makanan dan minuman yang sedap dan mendapat sambutan hangat dari orang ramai tak ki...