Tuesday, 25 June 2019

Gen.Z @ Damai Phase 4

Kebanyakan orang ramai minat minum minuman Bubble Tea sebab ia sejenis minuman yang terdapat berbagai rasa dan juga berasal darinegara Taiwan yang telah berkembang ke seluruh negara lain dan memang boleh dikatakan memang popular , minuman jenis begini biasanya digemari oleh remaja . Kesedapan rasa minuman ni juga tak terhingga , kalau di negara barat minuman ni dikenali sebagai Bobba Tea dan di negara Asia dikenali sebagai Bubble Milky Tea itulah perbezaan nama panggilan minuman ni . Hari ni saya memperkenalkan sebuah kafe yang mempunyai berbagai jenis minuman bubble tea ni , tapi ia berbeza dengan bubble tea yang lain , nama kafe ni ialah Gen.Z yang cukup popular dan mendapat sambutan hangat daripada orang ramai .

Bagi saya kafe ni juga mempunyai banyak cawangan lain di sini Sabah dan saya memperkenalkan satu cawangan di sini Kota Kinabalu yang berada lokasi di Damai Phase 4 , oleh tu memang patut mencuba minuman yang sedap ni berbanding minuman bubble tea yang lain berada di luar sana . Sebelum saya bermula blog saya di sini dan ingin mengucapkan terima kasih kepada Jenny dan Alex yang menjemput saya datang ke kafe mereka ni untuk merasakan berbagai jenis minuman yang hebat terdapat di sini . 




Tentang minuman yang pertama saya kasih memperkenalkan ialah Kudat Blue Tears  minuma ni memang luar biasa kerana mempunyai warna yang menarik serta rasa juga tak menghampakan , minuman ni juga merupakan kegemaran  utama bagi pelanggan yang datang ke sini , kelebihan minum ni ialah terdapat yogurt ball yang lebih lembut dari pearl . Bila masa saya merasakan minuman ni memang dapat merasakan asam manis tentang minuman ni dan bila saya mengigit tu gigit yogurt ball , ia lembut dan mudah pecah dan dapat merasakannya yogurt sebenar di dalam mulut ni juga . Bagi saya minum memang cukup manis dan lebih sesuai untuk orang-orang muda yang suka kemanisan sebenar . Saya di sini memberi 4 bintang terhadap minuman ni dan boleh melihat jenis minuman ni di bawah gambar ni juga . Lagi satu nama minuman juga memang nampak cool dan sesuai dengan minuman ni juga .










Ini pula ialah minuman sejarah sebenar tentang bubble  tea dengan lebih dikenali sebagai Milk Tea With Pearl ia paling digemari oleh setiap remaja bila mengunjungi bubble tea cafe ,  bagi saya minuman ni adalah minuman penuh sejarah . Dulu-dulu masa saya bujang dulu pun minat minuman ni , mungkin dah tua sudah tak berapa sudah terutama saya berumahtangga . Biarpun saya memang boleh mengatakan minuman ni memang old skool dan sambutan hangat minuman ni memang tak pernah tawar hati dari dulu sampai sekarang , oleh tu saya memberi markah penuh juga tentang minuman old skool ni . 



Tentang minuman ketiga yang saya ingin memperkenalkan ialah Signature Milk Tea With Pearl ni memang luar biasa citarasa minuman ni . Kenapa saya berkata gitu ? Sebenarnya minuman ni dohasdihas oleh susu segar yang sebenar dengan campuran gula Melaka yang cukup menambahkan rasa sebenar , bagi saya minuman ni memang tiada di luar sana dan bila masa saya merasakan minuman ni dengan cukup rasa susu segar dengan kemanisan dari gula melaka pun sesuai untuk kualiti minuman ni juga , kalau kamurang rasa susah mau tidur kerana minum Tea . Inilah minuman paling sesuai untuk kamurang semua tak kira orang muda atau tua , oleh tu boleh datang sendiri dengan membawa famili atau kawan-kawan untuk mencuba minuman yang sedap dan luar biasa ni . Tentang minuman ni juga macam biasa memberi markah penuh terhadap keunikan minuman ni , ia juga menjadi minuman utama di dalam kafe ni juga . 

Minuman keempat yang saya ingin memperkenalkan minuman yang cukup sihat juga kerana kemanisan tentang minuman ni boleh dikatakan hanya 2 % aje dan juga keharuman coklat charcoal sebenar yang terdapat pada minuman ni juga boleh dikatakan memang sesuai untuk orang-orang yang sudah berusia tua juga , minuman seperti ni memang tak menjejaskan kesihatan juga , oleh tu mesti mencuba minuman ni dan sendiri kamurang boleh menilai tahap sebenar tentang minuman ni juga , boleh melihat gambar minuman ni dibawah tentang berapa kesedapan rasa ni . Bagi saya sendiri pun tertarik hati dengan minuman ni selain signature milk tea with pearl yang saya paling suka didi dalam kafe ni , nama minuman ni yang saya maksudkan ialah Charcoal Chocolate . Boleh melihat gambar minuman di bawah sini . 


Seterusnya ialah minuman yang penuh rasa buah segar dan juga mendapat sambutan ramai orang juga iaitu Fruits Tea , rasa minuman ni memang asam dan manis serta buah yang segar dengan campur dalam minuman ni menghasilkan jenis minuman yang paling ramai gemari juga , ni pun juga satu minuman yang sihat . Siapa mengemari minuman yang dihasilkan oleh buah segar dan rasa asam dan manis , ni lah minuman paling sesuai untuk kamurang semua . Oleh tu jangan melepaskan peluang untuk merasakan minuman terbaik ni juga ..... 








Gen.Z 
Lot 40 , Ground Floor ,
Block E , Damai Phase 4 ,
88300 Kota Kinabalu ,
Sabah .



Saturday, 22 June 2019

Delicious Curry House @ Taman Ridgeview

Tentang Kota Kinabalu memang femes dengan berbagai jenis makanan dan minuman yang sedap dan mendapat sambutan hangat dari orang ramai tak kira tempatan atau pelancong asing , hari ni saya memperkenalkan satu restoran yang paling femes juga pernah saya rasa hari ni iaitu Delicious Curry House yang berada lokasi di Kepayan , saya di sini memperkenalkan berapa jenis makanan di sini , bagi saya boleh dikatakan memang makanan paling sedap pernah saya merasai di sini . 



Tentang masakan pertama yang saya memperkenalkan ni ialah " fried chicken "  biarpun hidangan nampak macam biasa tetap bila merasakannya memang rangup dan sedap dengan mencelup dengan cili padi yang disediakan bersama hidangan ni juga , bagi saya hidangan ni memang boleh dikatakan memuaskan hati . Oleh itu memang patut mencuba hidangan ni juga . Tentang daging ayam ni juga nampak lembut dengan kulitnya yang rangup , tentang hidangan ni juga boleh untuk dua orang aje . Kalau ramai mau mencuba hidangan ni juga boleh order 2 atau 3 piring dan boleh dikatakan baru dapat memuaskan hati semua orang .


Hidangan ni juga boleh menjadikan pusas bila melepak bersama kawan-kawan di sini restoran , bagi saya hidangan ni juga kena diberikan empat bintang biarpun hidangan ni penuh rasa keenakan , cuma piring hidangan ni terlalu kecil dan harap hidangan ni ada medium sized atau large sized tentang hidangan ni supaya dapat lagi memuaskan hati pelanggan di sini tentang kesedapan hidangan ni juga . Saya di sini juga memuji tukang masak mereka yang berpotensi dengan dapat menyediakan setiap hidangan yang sedap termasuk hidangan ni juga . 



Saya memperkenalkan hidangan kedua di sini iaitu " winged beans "  , hidangan ni juga merupakan kegemaran rakyat tempatan kerana keenakan bila memasak dengan cara goreng berempah kerana ia mendapat kesedapan makanan ni juga , saya sendiri mencuba sedikit pun merasakannya sedap biarpun ni bukan makanan kegemaran saya .... Hehe . Saya di sini tetap juga memberikan THUMB UP tentang hidangan yang unik dan sedap ni ,  memang boleh dikatakan  akan menambah nasi dua piring dengan hanya hidangan ni kalau berada di rumah .... Hehe . Akan datang juga saya akan mencuba masakan ni di rumah juga , manatau ia akan menjadi makanan pilihan saya akan datang .... Hehe

Tentang hidangan ketiga ialah  " asam fish " dan ni boleh dikatakan hidangan yang paling sedap dan sampai saya pun menjilat bibir kerana kesedapan hidangan ni terutama kuahnya bila mencampurkan di sana nasi dan bila makan isi ikannya pun rasa lembut dan juga segar tentang isi ikan ni , bagi saya ni memang sesuai menjadikan menu utama  dan juga memang rugi kalau tak mencuba rasa hidangan ni juga . Saya juga di sini boleh menjaminkan hidangan kotak akan mengecewakan citarasa semua orang juga , oleh tu jangan melepaskan peluang untuk merasakan hidangan ni . 




Bagi saya hidangan terakhir di sini iaitu " fried egg with prawns " , hidangan mungkin nampak biasa tapi yang paling unik ialah mengandungi udang yang segar yang terdapat pada telur goreng ni , pada permulaannya memang nampak macam setakat telur biasa tetapi bila merasakannya ia terdapat udang bersama telur ni juga , oleh tu saya bagi markah penuh juga tentang hidangan ni juga . Bila merasakannya baru tau apa perbezaan telur goreng ni juga , tentang telur goreng ni juga penuh kelembutan bila masa makan di dalam mulut seolah macam pudding , oleh tu hidangan ni semestinya berada di atas meja untuk menjadi hidangan pilihan semua juga  . Oleh tu jangan melepaskan peluang membawa famili atau kawan-kawan datang ke restoran ni juga . 








Delicious Curry House
63 , Lorong Austral 10 ,
Taman Ridgeview ,
88200 Kota Kinabalu ,
Sabah .

Tel : 088319777










Friday, 7 June 2019

Blogger Wanita Yang Terbaik

Hari ni saya blogging tentang 3 orang blogger wanita yang menjadi pilihan utama di dalam blog saya ni , biarpun ramai lagi blogger wanita juga hebat di sana luar tapi saya memilih 3 orang blogger wanita ni menjadi pilihan utama blog saya ni sebab mempunyai blogging style mereka unik yang sentiasa menarik ramai pembaca mereka . Siapakah mereka yang saya maksudkan di sini ? Sebelum saya mulakan blogging di sini tentu semua masih dalam keadaan mood cuti hari raya ni dan ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri , baiklah saya di sini ingin memperkenalkan 3 orang blogger wanita pilihan di sini . 



Chanwon.com merupakan blog wanita yang sentiasa mengenali tentang kehidupan , kecantikan dan perlancongan juga , dia ni juga merupakan seorang blogger wanita yang berbakat dengan menghasilkan blogging yang sentiasa mendapat sambutan ramai pembacanya sendiri . Memang tidak rugi cuba membuat blogwalking di blognya juga dan dapat tau apa beza cara bloggingnya juga dan boleh belajar sesuatu yang kita belum belajar juga tentang cara dia blogging ni . 

Wajahnya pun nampak comel juga dan dalam tekaan lingkungan umurnya mungkin hanya baru mau masuk 22 tahun ni .... hehe , sebab kenapa ? saya nampak mukanya ni nampak masih muda dan comel , tak hairan juga ramai peminat di blognya . Biar apapun usaha dia ni juga tak akan sia-sia dan percaya akan terus naik nama dia ni juga dan mungkin akan memberi impact besar dalam dunia blogger ni di Malaysia .



Tentang Sunshinekelly.com pun boleh dikatakan blog yang banyak pembaca juga , ia juga memang seorang blogger yang ramai peminat juga dengan senyumannya yang cukup menawan hati , blognya ialah berkaitan tentang kecantikan , perlancongan , kehidupan dan kesihatan . Ini boleh dikatakan memang hebat n cara bloggingnya juga senang memudahkan dalam pembacaan ,  bagi saya tentang Kelly ni juga memang berbakat dalam dunia blogging ni juga . Kalau ada anugerah blogger , mungkin dia akan juga tercalon juga . 

Sebenarnya Kelly ni juga dah lama sudah menceburi bidang blogger juga dan cara dia blogging juga biasa menggunakan bahasa english , memang seorang yang hebat , saya sendiri pun sempat blogwalking di blog dia juga dan saya pun tertarik dengan cara bloggingnya juga . Sesiapa yang belum lagi blogwalking di blog dia dan boleh cuba sambil boleh tau apa beza blog dia .



Akhir sekali tentu blogger wanita yang paling cantik di sini dengan menghasilkan blognya yang bernama Bangsarbabe , siapa tak kenal blogger yang cantik ni ? Nama sebenarnya ialah Sue Lynn juga dah lama menceburi kerjaya blogger ni juga , kadang-kadang saya sendiri pun ada buat blogwalking di blognya juga . Apa kelebihan blog dia ni ialah selalu blogging tentang  feksyen , pelancongan , kecantikan dan makanan . 

Dengan sifat kecantikan dia ni lebih ramai lagi membawa pembaca ke blognya , bagi saya dia ni boleh jadi duta jenama bagi mana-mana syarikat besar di sana luar juga . biar apapun kita ni tetap sokong blogger Malaysia tak kira jejaka atau wanita , sebab boleh membuktikan negara kita ni mempunyai bakat-bakat yang terpendam . Saya sendiri pun blogger juga tapi masih tahap di bawah lagi .... hehe , tapi tak apa saya tetap belajar dari blog-blog senior ni juga , janji ada semangat dan tak mudah putus asa apa yang kita ingin mencapaikan .  

Akhir sekali ialah saya  akan mendapat maklutmat lagi tentang blogger jejaka yang mendapat sambutan akan datang nanti , saya sebagai lifestyle blogger dan di sini mengucapkan terima kasih dan jumpa lagi di blog yang sama ..... peace ! 

Wednesday, 5 June 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Hari ni merupakan Hari Raya Aidilfitri pertama dan saya di sini sebelum mulakan blogging , saya ingin mengucapkan " Selamat Hari Raya Aidilfitri " untuk semua kawan-kawan yang beragama muslim di sana luar . Tentang hari raya mesti teringat makanan sedap-sedap yang kena dihidangkan oleh setiap keluarga untuk sesisi di rumah dan juga saudara atau kawan-kawan yang datang melawat ke rumah , bagi saya setiap rasa mesti teringat makanan kegemaran hari raya iaitu " rendang " .... hehe . Memang tak lari dari citarasa saya pada setiap tahun hari raya dengan pergi rumah terbuka , kedua ialah dapat merasakan sirap merah juga kegemaran saya .... hehe . 

Tentang aktiviti malam pula mesti melihat budak-budak main bunga api di halaman rumah dengan suasana meriah sekali , tapi adakah " meriam buluh " masih wujud di hari raya ? Setahu saya dulu-dulu setiap tahun hari raya mesti ada letupan meriam buluh dan cukup menambah suasana meriah selain bunga api , biarpun kalau masih wujud mesti hati-hati bermain meriam buluh pada hari raya ni dan jangan tercedera sendiri ya , biarpun saya bukan muslim tapi tetap menumpang suasana ceria ni di hari raya juga .



Tahun ni saya mungkin terlepas untuk menghadiri rumah terbuka pada hari raya ni untuk menikmati hidangan raya kegemaran saya , sebab saya mengalami kurang sihat di sini dan terpaksa berehat di rumah aje , tapi tak apa tahun depan masih ada peluang lagi .... hehe . Sempena raya ni kanak -kanak paling gembira kerana dapat duit raya dari orang dewasa dan juga bermain bunga api di waktu malam , tentang aktiviti orang dewasa pula menemani dan melayan saudara dan kawan-kawan yang datang ke rumah dengan penuh ceria dan peramah . Tapi bagi saya orang kesayangan mereka yang masih bertugas di luar tak dapat balik kampung halaman mereka untuk menyambut perayaan ni bersama keluarga tersayang , memang agak sedih sedikit tapi tak apa janji masih dapat menelefon orang kesayangan mereka untuk melepaskan rindu dalam perayaan ni juga .

Sebelum saya mengakhiri blogging di sini saya ingin minta maaf sebab tiada gambar aktiviti hari raya di sana rumah terbuka , sebab kurang sihat di sini . Biarpun saya akan cuba dapatkan gambar aktiviti hari raya tahun depan di blog saya ni , bisuk adalah raya ke-2 apakah aktiviti kamurang seterusnya ? kalau ada cerita menarik di hari raya ni boleh share comment di blog saya ni juga . Saya sebagai lifestyle blogger di sini ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI .... MAAF ZAHIR DAN BATIN ..... 

Seluruh Dunia Hadapi Krisis COVID-19

Hi , saya kembali lagi blogging di sini sebelum saya memulakan blog di sini , saya di sini ingin menasihatkan semua orang sentiasa menjaga k...