Saturday, 22 June 2019

Delicious Curry House @ Taman Ridgeview

Tentang Kota Kinabalu memang femes dengan berbagai jenis makanan dan minuman yang sedap dan mendapat sambutan hangat dari orang ramai tak kira tempatan atau pelancong asing , hari ni saya memperkenalkan satu restoran yang paling femes juga pernah saya rasa hari ni iaitu Delicious Curry House yang berada lokasi di Kepayan , saya di sini memperkenalkan berapa jenis makanan di sini , bagi saya boleh dikatakan memang makanan paling sedap pernah saya merasai di sini . 



Tentang masakan pertama yang saya memperkenalkan ni ialah " fried chicken "  biarpun hidangan nampak macam biasa tetap bila merasakannya memang rangup dan sedap dengan mencelup dengan cili padi yang disediakan bersama hidangan ni juga , bagi saya hidangan ni memang boleh dikatakan memuaskan hati . Oleh itu memang patut mencuba hidangan ni juga . Tentang daging ayam ni juga nampak lembut dengan kulitnya yang rangup , tentang hidangan ni juga boleh untuk dua orang aje . Kalau ramai mau mencuba hidangan ni juga boleh order 2 atau 3 piring dan boleh dikatakan baru dapat memuaskan hati semua orang .


Hidangan ni juga boleh menjadikan pusas bila melepak bersama kawan-kawan di sini restoran , bagi saya hidangan ni juga kena diberikan empat bintang biarpun hidangan ni penuh rasa keenakan , cuma piring hidangan ni terlalu kecil dan harap hidangan ni ada medium sized atau large sized tentang hidangan ni supaya dapat lagi memuaskan hati pelanggan di sini tentang kesedapan hidangan ni juga . Saya di sini juga memuji tukang masak mereka yang berpotensi dengan dapat menyediakan setiap hidangan yang sedap termasuk hidangan ni juga . 



Saya memperkenalkan hidangan kedua di sini iaitu " winged beans "  , hidangan ni juga merupakan kegemaran rakyat tempatan kerana keenakan bila memasak dengan cara goreng berempah kerana ia mendapat kesedapan makanan ni juga , saya sendiri mencuba sedikit pun merasakannya sedap biarpun ni bukan makanan kegemaran saya .... Hehe . Saya di sini tetap juga memberikan THUMB UP tentang hidangan yang unik dan sedap ni ,  memang boleh dikatakan  akan menambah nasi dua piring dengan hanya hidangan ni kalau berada di rumah .... Hehe . Akan datang juga saya akan mencuba masakan ni di rumah juga , manatau ia akan menjadi makanan pilihan saya akan datang .... Hehe

Tentang hidangan ketiga ialah  " asam fish " dan ni boleh dikatakan hidangan yang paling sedap dan sampai saya pun menjilat bibir kerana kesedapan hidangan ni terutama kuahnya bila mencampurkan di sana nasi dan bila makan isi ikannya pun rasa lembut dan juga segar tentang isi ikan ni , bagi saya ni memang sesuai menjadikan menu utama  dan juga memang rugi kalau tak mencuba rasa hidangan ni juga . Saya juga di sini boleh menjaminkan hidangan kotak akan mengecewakan citarasa semua orang juga , oleh tu jangan melepaskan peluang untuk merasakan hidangan ni . 




Bagi saya hidangan terakhir di sini iaitu " fried egg with prawns " , hidangan mungkin nampak biasa tapi yang paling unik ialah mengandungi udang yang segar yang terdapat pada telur goreng ni , pada permulaannya memang nampak macam setakat telur biasa tetapi bila merasakannya ia terdapat udang bersama telur ni juga , oleh tu saya bagi markah penuh juga tentang hidangan ni juga . Bila merasakannya baru tau apa perbezaan telur goreng ni juga , tentang telur goreng ni juga penuh kelembutan bila masa makan di dalam mulut seolah macam pudding , oleh tu hidangan ni semestinya berada di atas meja untuk menjadi hidangan pilihan semua juga  . Oleh tu jangan melepaskan peluang membawa famili atau kawan-kawan datang ke restoran ni juga . 








Delicious Curry House
63 , Lorong Austral 10 ,
Taman Ridgeview ,
88200 Kota Kinabalu ,
Sabah .

Tel : 088319777










Friday, 7 June 2019

Blogger Wanita Yang Terbaik

Hari ni saya blogging tentang 3 orang blogger wanita yang menjadi pilihan utama di dalam blog saya ni , biarpun ramai lagi blogger wanita juga hebat di sana luar tapi saya memilih 3 orang blogger wanita ni menjadi pilihan utama blog saya ni sebab mempunyai blogging style mereka unik yang sentiasa menarik ramai pembaca mereka . Siapakah mereka yang saya maksudkan di sini ? Sebelum saya mulakan blogging di sini tentu semua masih dalam keadaan mood cuti hari raya ni dan ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri , baiklah saya di sini ingin memperkenalkan 3 orang blogger wanita pilihan di sini . 



Chanwon.com merupakan blog wanita yang sentiasa mengenali tentang kehidupan , kecantikan dan perlancongan juga , dia ni juga merupakan seorang blogger wanita yang berbakat dengan menghasilkan blogging yang sentiasa mendapat sambutan ramai pembacanya sendiri . Memang tidak rugi cuba membuat blogwalking di blognya juga dan dapat tau apa beza cara bloggingnya juga dan boleh belajar sesuatu yang kita belum belajar juga tentang cara dia blogging ni . 

Wajahnya pun nampak comel juga dan dalam tekaan lingkungan umurnya mungkin hanya baru mau masuk 22 tahun ni .... hehe , sebab kenapa ? saya nampak mukanya ni nampak masih muda dan comel , tak hairan juga ramai peminat di blognya . Biar apapun usaha dia ni juga tak akan sia-sia dan percaya akan terus naik nama dia ni juga dan mungkin akan memberi impact besar dalam dunia blogger ni di Malaysia .



Tentang Sunshinekelly.com pun boleh dikatakan blog yang banyak pembaca juga , ia juga memang seorang blogger yang ramai peminat juga dengan senyumannya yang cukup menawan hati , blognya ialah berkaitan tentang kecantikan , perlancongan , kehidupan dan kesihatan . Ini boleh dikatakan memang hebat n cara bloggingnya juga senang memudahkan dalam pembacaan ,  bagi saya tentang Kelly ni juga memang berbakat dalam dunia blogging ni juga . Kalau ada anugerah blogger , mungkin dia akan juga tercalon juga . 

Sebenarnya Kelly ni juga dah lama sudah menceburi bidang blogger juga dan cara dia blogging juga biasa menggunakan bahasa english , memang seorang yang hebat , saya sendiri pun sempat blogwalking di blog dia juga dan saya pun tertarik dengan cara bloggingnya juga . Sesiapa yang belum lagi blogwalking di blog dia dan boleh cuba sambil boleh tau apa beza blog dia .



Akhir sekali tentu blogger wanita yang paling cantik di sini dengan menghasilkan blognya yang bernama Bangsarbabe , siapa tak kenal blogger yang cantik ni ? Nama sebenarnya ialah Sue Lynn juga dah lama menceburi kerjaya blogger ni juga , kadang-kadang saya sendiri pun ada buat blogwalking di blognya juga . Apa kelebihan blog dia ni ialah selalu blogging tentang  feksyen , pelancongan , kecantikan dan makanan . 

Dengan sifat kecantikan dia ni lebih ramai lagi membawa pembaca ke blognya , bagi saya dia ni boleh jadi duta jenama bagi mana-mana syarikat besar di sana luar juga . biar apapun kita ni tetap sokong blogger Malaysia tak kira jejaka atau wanita , sebab boleh membuktikan negara kita ni mempunyai bakat-bakat yang terpendam . Saya sendiri pun blogger juga tapi masih tahap di bawah lagi .... hehe , tapi tak apa saya tetap belajar dari blog-blog senior ni juga , janji ada semangat dan tak mudah putus asa apa yang kita ingin mencapaikan .  

Akhir sekali ialah saya  akan mendapat maklutmat lagi tentang blogger jejaka yang mendapat sambutan akan datang nanti , saya sebagai lifestyle blogger dan di sini mengucapkan terima kasih dan jumpa lagi di blog yang sama ..... peace ! 

Wednesday, 5 June 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Hari ni merupakan Hari Raya Aidilfitri pertama dan saya di sini sebelum mulakan blogging , saya ingin mengucapkan " Selamat Hari Raya Aidilfitri " untuk semua kawan-kawan yang beragama muslim di sana luar . Tentang hari raya mesti teringat makanan sedap-sedap yang kena dihidangkan oleh setiap keluarga untuk sesisi di rumah dan juga saudara atau kawan-kawan yang datang melawat ke rumah , bagi saya setiap rasa mesti teringat makanan kegemaran hari raya iaitu " rendang " .... hehe . Memang tak lari dari citarasa saya pada setiap tahun hari raya dengan pergi rumah terbuka , kedua ialah dapat merasakan sirap merah juga kegemaran saya .... hehe . 

Tentang aktiviti malam pula mesti melihat budak-budak main bunga api di halaman rumah dengan suasana meriah sekali , tapi adakah " meriam buluh " masih wujud di hari raya ? Setahu saya dulu-dulu setiap tahun hari raya mesti ada letupan meriam buluh dan cukup menambah suasana meriah selain bunga api , biarpun kalau masih wujud mesti hati-hati bermain meriam buluh pada hari raya ni dan jangan tercedera sendiri ya , biarpun saya bukan muslim tapi tetap menumpang suasana ceria ni di hari raya juga .



Tahun ni saya mungkin terlepas untuk menghadiri rumah terbuka pada hari raya ni untuk menikmati hidangan raya kegemaran saya , sebab saya mengalami kurang sihat di sini dan terpaksa berehat di rumah aje , tapi tak apa tahun depan masih ada peluang lagi .... hehe . Sempena raya ni kanak -kanak paling gembira kerana dapat duit raya dari orang dewasa dan juga bermain bunga api di waktu malam , tentang aktiviti orang dewasa pula menemani dan melayan saudara dan kawan-kawan yang datang ke rumah dengan penuh ceria dan peramah . Tapi bagi saya orang kesayangan mereka yang masih bertugas di luar tak dapat balik kampung halaman mereka untuk menyambut perayaan ni bersama keluarga tersayang , memang agak sedih sedikit tapi tak apa janji masih dapat menelefon orang kesayangan mereka untuk melepaskan rindu dalam perayaan ni juga .

Sebelum saya mengakhiri blogging di sini saya ingin minta maaf sebab tiada gambar aktiviti hari raya di sana rumah terbuka , sebab kurang sihat di sini . Biarpun saya akan cuba dapatkan gambar aktiviti hari raya tahun depan di blog saya ni , bisuk adalah raya ke-2 apakah aktiviti kamurang seterusnya ? kalau ada cerita menarik di hari raya ni boleh share comment di blog saya ni juga . Saya sebagai lifestyle blogger di sini ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI .... MAAF ZAHIR DAN BATIN ..... 

Friday, 31 May 2019

Penutupan Pesta Kaamatan 2019

Nampaknya hari ni merupakan Pesta Kaamatan yang hari penutupan dengan suasana pun cukup bertambah meriah sekali pada hari terakhir ni , saya pun sempat menangkap berapa keadaan suasana yang cukup meriah di sana . Bagi saya pesta kaamatan tahun ni lebih luar biasa dan boleh dikatakan mendapat sambutan yang hangat sekali , banyak aktiviti hiburan yang cukup menarik untuk setiap pengunjung yang datang ke sini dengan penuh semangat menyambut pesta kaamatan ni . Saya di sini pun bertungkus lumus untuk update blog saya ni tentang pesta kaamatan 2019 , saya di sini juga meminta maaf juga kalau gambar yang saya tangkap dalam keadaan kabur sedikit sebab masala kamera hanphone saya ni . Selepas kamurang berada di sana KDCA untuk menyambut pesta kaamatan hari terakhir semalam , apa pendapat keadaan suasana semalam di sana ? 



Sebenarnya semalam juga dibasahi oleh hujan lebat , tapi tiada menghalang setiap pengunjung yang berada di sana dengan keadaan putus asa untuk menambah keadaan meriah di sana , saya memang respect setiap pengunjung yang dalam keadaan basah tetap teruskan meninjau keadaan pesta kaamatan semalam , inilah semangat pesta kaamatan sebenar yang tak akan pudar . Saya di sini juga sempat melawat " rumah panjang tradisi murut " yang sentiasa mendapat sambutan hangat juga dengan acara aktiviti di sana seperti ramai-ramai yang beraa di dalam bulatan dengan siapa melompat lebih tinggi dengan dapat menyentuh daun nipah kering ni yang tergantung di atas sana ni bermakna membawa tuah . 



Memang siok dapat menyertai aktiviti di rumah panjang tradisi murut ni , selain tu terdapat juga alat muzik yang tersedia dan dipermainkan oleh setiap peranan pemuzik tradisi ni . Selain tu ialah menikmati minuman tradisi ramai-ramai di sana ..... wow ! memang cukup hebat ni , nasib saya tak berapa pandai minum minuman tradisi ni ..... hehehe . Saya di sini sempat mengambil gambar keadaan juga di sana , kebanyakan terdiri daripada orang-orang tua dan cukup pengalaman dengan minuman tradisi ni . 



Inilah aktiviti di sini rumah panjang tradisi dan memang siok dapat melihat aktiviti di sini juga . Selain tu saya juga mengunjungi tempat lain dengan aktiviti lain yang sedang berlansung di sana , biarpun dalam keadaan penat tapi memang cukup memuaskan dapat melawat tempat aktiviti yang hebat , hanya saya tak sempat tengok pertandingan akhir unduk ngadau aje yang juga sedang berlansung . Tentang gerai-gerai jualan di sana juga sangat sibuk melayan setiap pembeli makanan dan minuman di sana , tentang minuman di sana tak juga mahal dengan perbezaan gelas plastik yang terdapat di sana , saya paling suka minuman di sana ialah jus manga dan dua kali saya beli di gerai yang sama .... hehe .

Saya di sini juga sempat membuat satu rakaman video yang tentang tarian tradisi di booth muzium sabah , memang happening di sana sampai ada juga pengunjung pun join bersama dengan penari-penari tarian tradisi ni , bagi saya bukan selalu dapat melihat tarian tradisi kalau bukan ada acara . Oleh tu ni merupakan peluang terbaik bagi setiap pengunjung yang datang ke sana untuk melihat tarian tradisi ni , nasib saya tak pandai menari kalau tidak saya pun join sekali menari tarian tradisi ni .... hehehe . Akhir sekali saya ingin sampaikan blogging di sini aje dan jangan lupa menonton video tarian tradisi yang terdapat di instagram saya , jom .... jumpa lagi tahun depan pesta kaamatan 2020 di tempat yang sama iaitu KDCA ..... peace ! 














Pesta Kaamatan 2019

Pesta Kaamatan kembali lagi mewarnai suasana yang penuh ceria ni dan disambut juga dengan meriah sekali dan setahun hanya sekali aje , perayaan ni juga merupakan perayaan terpenting bagi kaum Kadazandusun yang berada di Sabah ni . Sebenarnya pesta kaamatan ni juga merupakan maksud ialah pesta menuai , oleh tu mesti menyambut dengan meriah sekali . Pesta menuai ni juga mempunyai sejarah tentang pengorbanan Huminodun untuk rakyatnya yang kebuluran pada musim kemarau , sejarah ni merupakan terpenting juga bagi kaum kadazandusun yang sentiasa mengingati pengorbanannya . Oleh tu pertandingan ratu cantik atau dikenali sebagai Unduk Ngadau ni sebagai memberi penghormatan terhadap Huminodun , selain tu terdapat juga berbagai makanan dan minuman tradisi yang disediakan oleh kaum kadazandusun ni juga .


Makanan tradisi mereka seperti tuhau , hinava , bambangan dan bosou . Manakala minuman tradisi pula seperti montoku , tajau , tumpung dan tajau , semua ni memang dapat dirasakan serentak pada masa pesta kaamatan ni juga . Ia juga tidak melarikan dengan diwarnai dengan tarian sumazau dan pertandingan menyanyi iaitu sugandoi , bagi saya memang siok dapat menikmati suasana perayaan di sabah ni juga pada setiap tahun , terdapat juga pelancong dari luar negara juga turut menikmati perayaan ni . Tentang pelancaran menyambut pesta kaamatan ni semestinya berada di kawasan KDCA juga ni , oleh tu jangan melepaskan peluang datang ke sini dengan sama-sama menceriakan suasana ni juga . 


Saya di sini juga menhurai berapa fakta penting pada masa pesta kaamatan ni juga , boleh melihat fakta-fakta ni di dalam senarai blog ni juga . Oleh tu semua boleh tau juga apa yang ada pada setiap tahun di dalam pesta kaamatan ni juga .

Unduk Ngadau - merupakan pertandingan ratu cantik sebagai memberi perhormatan dengan pengorbanan Huminodun .

Pesta Kaamatan - merupakan pesta menuai dan juga merupakan perayaan terpenting bagi kaum Kadazandusun di Sabah .

Sugandoi - merupakan pertandingan menyanyi di dalam pesta kaamatan ni juga dan ia juga merupakan acara yang sama seperti pertandingan Unduk Ngadau ni juga .

Mr.Kaamatan - ni acara merupakan pertandingan yang khas untuk lelaki , tentang pertandingan ni merupakan acara baru dalam pesta kaamatan , ia juga tiada sejarah macam pertandingan Unduk Ngadau ni juga . biarpun ia tetap menceriakan suasana perayaan ni . 

Tarian Sumazau - merupakan sejenis tarian tradisi yang sangat popular di Sabah dan seluruh Malaysia , tarian selalu pada setiap tahun pesta kaamatan yang dipersembahkan oleh setiap penari Kadazandusun dengan memakai pakaian tradisi mereka .

Akhir sekali saya sebagai lifestyle blogger sungguh bangga dapat menyambut perayaan ni bersama kaum kadazandusun ni juga , ia juga bermakna bagi saya dalam setiap tahun pesta kaamatan ni . Oleh tu saya di sini juga ingin mengucapkan KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN untuk semua kawan-kawan yang sedang berada di luar sana dengan menyambut perayaan ni .... peace !

Wednesday, 15 May 2019

DD Family @ Suria Sabah


Pada minggu lalu , saya telah melawat satu tempat yang paling popular juga di sini iaitu , DD Family sebuah tempat yang selalu mendapat sambutan hangat dari orang ramai . tempat ni mempunyai berbagai jenis anak patung yang ,cantik dan menarik , permainan yang hebat , minuman dan makanan serta baju-baju juga terdapat di sini . ia juga merupakan tempat paling sesuai untuk beristirehat juga di sini bersama keluarga ataupun kawan-kawan di sini . lagipun satu ialah rekaan tempat ni sangat unik dan mempersonakan juga , oleh tu jangan melepaskan peluang untuk membawa keluarga ataupun kawan-kawan datang ke sini .

Saya di sini juga sempat cuba mendapatkan gambar yang menarik tentang kek yang berbentuk patung di sini , bagi saya kek ni memang kreatif dan menarik . Oleh tu saya tak melepaskan peluang untuk mengambil gambar terhadap kek yang kreatif tersebut , saya sendiri pun ingin juga merasakan kek tersebut pada masa akan datang juga .



Tentang DD Family ni juga mempunyai empat watak kartun yang comel iaitu penguin , lembu , babi dan beruang . keempat-empat watak kartun yang comel ni melambangkan DD Family ni juga . Paling yang saya suka ialah minumannya yang gitu sedap dengan menambahkan cheese topping tentang minuman ni , oleh tu jangan lepaskan peluang untuk mencubanya . 

Tentang tempat ni juga memang seronok dengan setiap permainan yang disediakan di sini , tak kira budak-budak ataupun orang dewasa tetap mencuba mainan ni .  lagipun mainan ni kembali popular di sini setelah lama wujud ni , pada masa akan datang saya sendiri akan mencuba mainan ni juga , memang seronok dapat merasakan permainan ni juga . Tentang lokasi tempat ni iaitu letak di dalam sebuah shopping mall iaitu " Suria Sabah " , memang seronok dan juga menarik tentang ni tempat . Lokasi tentang ni tempat juga terdapat di bawah ni juga , saya sebagai lifestyle blogger di sini juga menyokong DD Family dan memberi lima bintang di sini . Tentang customer service di sini pun boleh di katakan cukup baik , mesra dan periang .

DD Family ni juga mempunyai cookies buatan sendiri yang cukup lazat , ia juga berbeza dengan cookies yang lain di luar sana dan pasti ramai juga ingin mencuba dan menjadikan sebagai cenderamata juga bila bertemu kawan-kawan yang lama tak jumpa , ia juga boleh menjadi sebagai kuih-muih untuk tetamu pada musim perayaan . Ingin mengenalkan DD Family lebih dekat boleh datang ke sini untuk meninjau setiap bahagian yang terdapat di sini juga , sebenarnya tempat ni juga boleh dikatakan kasual , oleh tu jangan lupa membawa keluarga ataupun kawan-kawan datang ke sini tempat yang gitu menarik sekali .....




Suria Sabah
Shopping Mall , 
3rd Floor ,
unit 3-12 and 13 ,1,
Jalan Tun Fuad Stephen , 
88000 , Kota Kinabalu 
Sabah .

Masa Operasi : 10:00 am - 10:00 pm




Saturday, 4 May 2019

Drama Serie Remaja Yang Mendapat Sambutan


Siapa tidak minat drama serie Riverdale ? tentang cerita ni memang hebat dan menarik juga , sebenarnya tentang drama ni juga asal dari kartun yang paling popular dulu iaitu Archie , akhirnya menjadi drama serie paling popular di kalangan remaja , tentang ni juga mempunyai berbagai watak utama yang paling digemari oleh setiap remaja . Bagi saya drama ni juga memang tak rasa bosan untuk menontonnya juga dan boleh dikatakan terbaik tentang drama ni juga , lagipun drama ni juga dibintangi oleh pelakon-pelakon yang hensem dan jelita , ni drama memang mendapat sambutan hebat . tentang watak utama dalam drama ni seperti " Archie " , " Veronica " , " Jughead " dan " Betty " , bagi saya memang minat dengan watak jughead kerana mempunyai perwatakan yang menarik dan sentiasa menjadi tumpuan . 

Kalau ingin menonton drama ni boleh juga cara online di " Netflix " dan sentiasa dapat menonton berbagai drama atau movie kesukaan orang ramai di sana . sebelum saya mengakhir blogging saya di sini , saya di sini masih ada sikit sambungan lagi tentang cerita drama ni juga . Ia mempunyai 3 musim tentang drama ni dengan 55 episod , setiap episod mempunyai cerita jalan drama yang menarik seolah serupa cerita detektif  , tapi drama ni lebih menarik lagi , oleh tu kalau siapa ingin menonton drama ni boleh layani di sana netflix sikarang juga , saya sendiri pun minat drama ni dan sentiasa mengikut perkembangan drama ni juga ...... 

Saturday, 27 April 2019

Domino's Pizza @ The Walk Riverson

Saya di sini ingin mengucapkan ribuan terima kasih dulu dengan Domino's Pizza kerana menjemput saya dan kawan-kawan blogger saya sebagai food testing di sini , memang berasa bangga dengan atas jemputan ni juga . Sebenarnya Domino Pizza ni merupakan satu restoran makanan segera yang sentiasa mendapat sambutan pada ramai orang , paling isitimewa ialah menu utamanya iaitu piza . Tentang piza di sini lebih luar biasa dan lebih sedap serta rangup di sisinya , ia juga agar nipis dan memang boleh dikatakan makanan segera yang sedap dan terbaik . Oleh tu jangan lepaskan peluang membawa sesisi keluarga ataupun kawan-kawan kunjungilah restoran ni dengan mencuba makanan segera di sini .



Tentang keadaan susana di sini cukup menyenangkan dengan staf yang penuh periang dan peramah , oleh tu juga saya di sini memberi lima bintang . Balik ke topik tentang piza ni memang cukup enak dan tidak akan membuat setiap pelanggan dengan citarasa yang enak ni , ia di sini terdapat berapa jenis piza yang diperkenalkan kepada saya dan kawan-kawan blogger saya yang lain . Saya sempat mengambil gambar tapi masalah kamera handphone saya ni ada masalah sedikit dan menyebabkan gambar yang saya ambil sedikit kabur , oleh tu saya minta maaf atas kamera handphone saya ni . tentang setiap piza ni juga mempunyai berbagai jenis rasa yang kita tak pernah cuba sebelum ni atau ia tak sama dengan piza yang kita pernah makan di luar sana . 

Tentang piza " ikan bilis spicy " memang boleh dikatakan memang luar biasa resipi ni , kerana ni pertama kali dapat merasakan piza jenis macam begini , bagi saya memang sedap dengan dapat merasakan ikan bilis serta kepedasannya pun boleh tahan , kalau kamurang suka makan pedas dan piza ni akan menjadi pilihan menu utama dalam hidangan kamurang . Setiap cebisan piza ni memang mempunyai ikan bilis , oleh tu resipi ni tak akan mengecewakan kamurang juga , tentang resipi ni boleh dikategori sebagai " piza tempatan " juga , saya di sini memberi markah penuh tentang resipi piza " ikan bilis spicy " ni juga .

Manakala piza " classified chicken " pula , hidangan ni cukup mempesonakan juga kerana , citarasa rasa ni tak sama dengan piza ayam yang di luar sana . Kalau saya suka piza " hawaiian chicken " di luar sana dan bila merasakan ni pula " classified chicken " memang membuat menambah selera tentang resipi ni , oleh tu mungkin akan datang saya akan mencuba resipi piza ni lagi dan mungkin akan juga menjadi pilihan saya selain piza " hawaiian chicken " yang selalu mencuba di luar sana  , tentang berbagai ramuan juga untuk piza ni iaitu " chicken pepperoni " , " cendawan " serta " roasted chicken " betapa enak tentang hidangan ni dan pasti mencuba .




Bagi saya setiap hidangan makanan segera ni di atas meja memang agak susah sedikit memilih kerana setiap hidangan ni memang sedap dan juga boleh menyebabkan menjatuhkan air liur juga serta mata pun nampak memjadi besar .... hehe , setiap hidangan utama ni juga terdapat hidangan sampingan , tentang hidangan sampingannya juga tak kurang hebatnya terdapat paha ayam goreng , roti dan juga berbola daging . oleh tu jangan lepaskan peluang datang untuk memcubanya dan pasti membuat anda semua tak akan rasa kecewa dengan setiap pilihan ni .

Tentang piza "  hand tossed extravaganza " pula iaitu sejenis resipi piza yang juga biasa tak kurang hebatnya dan ia tak sama dengan " pan pizza " , apa perbezaan tentang kedua-dua jenis piza ni ? Sebenarnya " hand tossed extravaganza " boleh di katakan sangat lembut berbanding dengan " pan pizza " , oleh tu kalau ingin mencuba " hand tossed " ni boleh datang ke sini dengan menilaikan sendiri tentang resipi piza ni .

Akhirnya sekali lagi saya Lanseikong sebagai lifestyle blogger di sini ingin mengucapkan terima kasihbatas jemputan dari Domino's Pizza dan juga berasa bangga dengan mendapat peluang ni , tentang lokasi restoran fastfood ni juga terdapat di bawah .....






Domino's Pizza
B-G-1 , B-G-2 , B-G-3 ,
Ground Floor , 
Riverson Walk ,
Lorong Riverson @Sembulan ,
Off , Jalan Coastal ,
88100 , Kota Kinabalu ,
Sabah . 

Masa Operasi : 10:30 am - 11:00 pm



Saturday, 20 April 2019

SPCA Fundraising Market @ The Walk Riverson

SPCA Fundraising Market telah diadakan di sini The Walk Riverson , ia cukup meriah dengan persembahan pemuzik tempatan yang cukup membuat semua pengunjung terhibur yang menghadiri aktiviti ni juga , bukan tu saja , terdapat juga persembahan tarian yang hebat menyebabkan semua remaja terpersona dengan menyaksikan persembahan tarian ni . Bagi saya sendiri pun juga terhibur tentang setiap persembahan ni tak kira menyanyi atau menari , memang tak merugikan dapat menghadiri aktiviti ni juga . 

Dalam keadaan susana ni pun ramai pengunjung yang datang tak kira tempatan atau asing dengan menambah mewarnai susana tersebut . Selain acara persembahan , di sini juga terdapat berbagai gerai-gerai menjual kraftangan , lukisan hasil tangan dan juga makanan serta minuman . Setiap gerai ni mendapat sambutan dari setiap pengunjung , saya di sini sempat menangkap berapa keping gambar biarpun masa tak mengizinkan saya lebih lama berada di sini . 



Bila dalam keadaan hujan juga di sini  , suasana aktiviti ni tak juga terganggu dan tetap meneruskan sampai ke penghujung aktiviti ni . Saya juga nampak wajah-wajah penjual di setiap gerai agak letih sikit tapi tetap memberi senyuman dan layanan mesra terhadap setiap pengunjung , ni memang mendapat pujian untuk setiap penjual di gerai . tentang setiap harga barang disetiap gerai juga tak berapa mahal dan memuaskan hati  , oleh tu saya mengharapkan lebih banyak aktiviti lagi akan datang yang berada di sini kawasan dengan lebih banyak tarikan dari pengunjung tempatan ataupun asing . 



Sebenarnya aktiviti ni juga ialah untuk pendermaan dana untuk setiap binatang peliharaan yang terbiar di luar sana , ni la tujuan SPCA untuk membuat aktiviti ni sebagai pendermaan dana , bagi saya aktiviti ni kira cukup berjalan lancar dan juga memuaskan hati semua . Tentang anjuran aktiviti ni juga selain dari SPCA terdapat juga berapa organizer lain untuk menjayakan aktiviti ni juga iaitu pelajar di Institut Sinaran dan Riverson sendiri , manakala ia disponsorkan oleh Andrew Lee Event dan Orange . Betapa hebat tentang aktiviti ni dan juga ingin mengucapkan terima kasih tentang semua organizer yang bekerjasama dengan memajukan aktiviti ni , dan mengharapkan lebih banyak organizer sedia membantu untuk setiap acara aktiviti akan datang juga .

Saya juga di sini akan mengikut juga perkembangan setiap aktiviti akan datang juga ni yang dijalankan di kawasan sini , oleh tu siapa yang berada ada di luar sana sebagai pengiat seni yang mempunyai bakat boleh juga mencuba menjalankan aktiviti hasil kerja seni di sini supaya lebih ramai lagi mengenali kawasan ni lebih dekat lagi serta hasil kerja tangan masing-masing yang dapat memberi tarikan hati untuk setiap pengunjung di sini .





Tentang gerai penjual minuman yang dikatakan popular juga iaitu Uinah Sabah dengan menjual minuman alkohol yang jenis bir halia , biarpun saya belum lagi cuba tapi boleh imagine minuman ni memang sedap dan luar biasa rasanya . Mungkin akan datang saya akan mencubanya juga supaya boleh blogging ni penggiat minuman yang hebat ni , tentang layanan terhadap pelanggan pun agak baik dan peramah dari dua orang gadis pelayan yang jelita . Tentang gerai penjual kedua pula iaitu penjual tanaman , saya tak tau apa jenis tanaman ni sebab lupa saya menanya ..... hehe . Tapi penggiat tanaman ni juga dihasilkan oleh semua remaja lelaki yang berbakat dan periang mereka semua , sempat saya menangkap gambar mereka sebelum saya beredar dari kawasan tu juga .

Akhir sekali saya di sini ingin berasa sangat gembira kerana dapat menhadiri aktiviti ni dengan cukup meriah dan susana yang hebat . Saya di sini juga ingin memuji semua pemuzik-pemuzik juga yang berbakat dalam bidang nyanyian dan alat muzik dan mereka tetap mempunyai masa depan yang cerah dalam bidang hiburan ni juga , apapun saya sebagai lifestyle blogger tetap memberi sokong terhadap setiap aktiviti yang diadakan tak mengira di mana berada ...








Sunday, 14 April 2019

Gong Cha @ Suria Sabah

Gong Cha merupakan sejenis minuman Taiwan yang serupa hampir dengan minuman yang lain , tapi minuman ni makin berkembang di seluruh dunia termasuk di negara kita Malaysia . Minuman memang popular dan selalu mendapat sambutan hangat di sekitar orang ramai , tentang minuman ni juga terdapat berbagai jenis pilihan yang sentiasa menjadi pilihan utama . Oleh tu jangan melepaskan peluang untuk mencuba minuman yang berasas dari Taiwan ni . 

Pada semalam ni saya telah mengujungi Gong Cha yang terletak di dalam sebuah pusat beli belah iaitu Suria Sabah sambil mencuba minuman di sana dan juga mendapati memang banyak jenis minuman pilihan yang sedap Akhirnya saya telah mencuba satu minuman di sini iaitu " salt caramel chocolate " , minuman ni memang cukup rasa dengan rasa keaslian dan juga memang terdapat rasa masin yang membuat minuman ni sedap bila minumnya . Tentang harga minuman ni ialah RM 10.50 dan memang berbaloi dapat merasakan minuman terbaik ni juga . Oleh tu boleh mencuba sendiri dan menilai keaslian minuman sebenar ni , memang berbaloi dengan harga berpatutan . Oleh tu juga boleh membawa family ataupun kawan-kawan datang ke sana untuk menikmati berbagai jenis minuman di sana . 



Pada akhir sekali ialah saya ingin mengatakan ialah layanan terhadap pelanggan ni juga agak memuaskan dan juga penuh kemesraan . Sebenarnya gong cha ni juga dah lama wujud sudah di sana Hong Kong iaitu pada 2006 . Mungkin ada yang akan bertanya kenapa minuman ni adalah berasas Taiwan tapi kenapa muncul kedai yang pertama di Hong Kong ? kalau semua ingin tau jawapan sebenar , boleh mencari di sana Google juga ya . Sebenarnya ni ialah terdapat berapa orang rakyat Hong Kong yang menetap di sana Taiwan dulu sambil belajar membuat minuman taiwan , akhirnya mereka membuat keputusan membawa balik apa yang mereka belajar dan membuka kedai yang pertama di sini Hong Kong , memang menarik tentang sejarah ni juga .

Akhirnya gong cha ni mula berkembang ke seluruh dunia pada tahun 2012 dan juga mendapat sambutan hangat tentang minuman yang menarik ni juga . Sampai sekarang gong cha masih terus berkembang dengan menghasilkan lebih banyak minuman yang lebih sedap lagi , oleh tu saya sendiri pun harap dapat merasakan minuman jenis lain di sini gong cha pada masa akan datang lagi ......





Gong Cha 
Suria Sabah Shopping Mall ,
14 , Lorong Dewan , 
Pusat Bandar Kota Kinabalu ,
88000 Kota Kinabalu , 
Sabah . 




Thursday, 11 April 2019

Hotel Bertaraf Lima Bintang : Pullman KLCC


Hari ni saya ingin memperkenalkan sebuah destinasi penginapan  yang juga merupakan banyak pelancong dari luar negara ataupun tempatan pasti memilih tempat penginapan ni yang sentiasa menawan hati mereka , nama destinasi penginapan ni ialah Pullman KLCC yang boleh dikatakan tempat penginapan yang bertaraf lima bintang juga ni ya . Tentang setiap rekaan di dalam hotel ni juga memang menarik dan mempunyai kelas sendiri , ia mempunyai berbagai bilik hotel yang mempunyai berapa kelas sendiri , bagi saya ni merupakan hotel yang terbaik di sini bandar . 



Tentang hotel bertaraf lima bintang ni juga terdapat di berapa tempat lain lagi iaitu Bangsar , Putrajaya dan Kuching oleh tu boleh dikatakan ia memang tak asing lagi bagi setiap pelancong yang datang dengan memilih hotel ni sebagai penginapan mereka . Tentang kelebihan hotel ni ialah terdapat 6 buah restoran dan bar dengan menyediakan berbagai jenis aneka masakan untuk semua pelanggan di sini , paling menarik ialah tingkat 10 tentang mempunyai kolam renang , taman reakeasi , kawasan kanak-kanak , bahagian senaman , bar tepi kolam renang dan akhir sekali ialah spa . 

Bahagian restoran pula ialah " red chinese cuisine " , " sedap restaurant " , " enju " , " blu bar n cigar " living space " dan " terrace poolside bar n grill " . Oleh tu jangan melepaskan peluang untuk menikmati aneka masakan yang berbagai citarasa di setiap restoran ni dan juga dapat merehatkan minda di bahagian bar yang selalu mendapat sambutan juga . Manakala tentang bahagian " spa n fitness " memang tempat selalu dikunjungi oleh setiap tetamu di hotel ni juga untuk sentiasa mengamalkan kesihatan dalaman dan luaran juga , ada satu bahagian lagi di sini iaitu " the zone " merupakan kawasan hiburan dan pusat permainan video game . 




Hotel ni juga akan ubahsuai dengan memberi nafas baru  terhadap keadaan hotel yang bertaraf lima bintang juga , tentang ubahsuai dalaman hotel ni juga lebih menarik dan berasas antarabangsa rekaan dalaman ni juga . Pullman KLCC ni terletak di lokasi bandar yang mempunyai shopping mall ,  bahagian perniagaan dan juga mempunyai jejantas yang sentiasa dapat connecting pada setiap kawasan yang berhampiran . Tentang harga untuk membuat penginapan di hotel ni juga memang berpatutan dan memuaskan hati pelanggan di sini , bahagian bilik-bilik di sini hotel juga mempunyai rekaan yang kualiti serta tidak mengecewakan tentang keadaan setiap bilik hotel ni juga . 

Ia mempunyai berbagai pilihan bilik hotel yang sesuai untuk setiap pelanggan yang menginap di sini seperti " deluxe room " , " executive club room " , " executive suite , " premium deluxe room  " , " 1-bedroom residence " , " presidental suite " , " 2-bedroom family residence " dan " junior suite " , oleh tu memang tak susah untuk membuat penginapan di sini , yang mempunyai berbagai bilik pilihan semua . Terdapat juga berbagai kemudaan lain di hotel bertaraf lima bintang ni juga seperti perkhimatan bilik dan tempat letak kereta , oleh tu memang cukup memuaskan hati pelanggan di sini , tentang pembayaran juga agak mudah iaitu boleh menggunakan kad debit semasa check-in ataupun check-out . Tentang harga untuk membuat penginapan di hotel ni hanya RM 388 untuk 1 malam , ni harga memang berpatutan bagi setiap pelanggan yang ingin menginap di sini . 

Akhir sekali saya di sini ingin mengatakan hotel yang bertaraf lima bintang ni juga mempunyai sistem pengurusan yang baik serta layanan terhadap pada setiap tetamu yang mesra , oleh tu ni betul-betul satu imej hotel bertaraf lima bintang di Malaysia ataupun di dunia ni juga dengan menjamin keselesaan pada setiap pelanggan yang menginap di sini ......

















Wednesday, 3 April 2019

Pemandangan Musim Sakura Yang Indah

Ketibaan musim melihat bunga Sakura di sana Jepun sudah mula mewarnai alam sekitar di luar sana , ia memang satu pelancongan paling menarik dan bermakna dengan dapat melihat pemandangan yang indah ni . Bagi saya ni memang merupakan satu kenangan manis bagi setiap pelancong dari setiap negara datang ke sini untuk melihat musim bunga sakura ni juga pada setiap tahun , ia juga memang tak merugikan kalau dapat menambahkan satu pengalaman hidup baru juga ni . Setiap pelancong melihat bunga sakura ni dengan bergambar di bawah bunga-bunga sakura yang indah sebagai kenangan hidup ni juga , oleh tu kalau ada peluang mesti datang ke sini Jepun untuk melihat bunga sakura ni juga secara lebih dekat dari kita hanya selalu melihat di tv kat rumah aje . 



Sini terdapat berbagai jenis bunga sakura yang saya ingin memperkenalkan dengan semua di sini juga atau boleh juga mencari di sana google tentang bunga sakura ni juga , bunga sakura ni yang terdapat di atas gambar ni ialah Somei Yoshino iaitu sejenis sakura yang paling terkenal di jepun juga kerana yang menarik ialah pokoknya hanya mengeluarkan bunga aje tanpa daun dan bila masa ia gugur baru muncul daunnya hijau mulai tumbuh untuk menggantikan bunganya yang gugur sudah . 

Bunga sakura jenis kedua ialah Shidarezakura atau dalam bahasa english ialah " weeping cherry " , tentang sakura jenis ni ialah dahan pokoknya berjuntai ke bawah dan sangat rendah juga . Warna bunga ni kebiasaan ialah merah jambu terang dan boleh membahagikan kepada dua jenis juga ni , pada asalnya bunga ni juga lebih dari lima kelopak dan ia berbunga pada awal musim seminggu pertama , boleh melihat sakura jenis ni di bawah gambar ni juga . 



Musim sakura ni juga memang dinanti-nantikan kerana ia hanya datang pada setahun sekali aje , oleh tu jangan melepaskan peluang untuk melihat keindahan alam ni dan juga memastikan ni juga satu pelancongan yang paling menarik di dalam hidup ni juga .



Tentang sakura jenis ketiga ni ialah Yamazakura , jenis ni paling senang ditemui di sini jepun dan juga merupakan tumbuhan liar di alam sekitar di kawasan ni juga . Tentang warna bunga ni ialah merah jambu sikit dan mempunyai lima kelopak kecil , yang paling istimewa tentang bunga ni ialah mengeluarkan daun segar bersama bunga pada satu masa yang sama , oleh tu memang menarik tentang sakura ni . Pokok ni juga hampir sangat mirip dengan jenis " somei yoshino " oleh tu jangan keliru dengan dua jenis bunga sakura ni dan tau apa perbezaan dua jenis bunga ni yang hampir sama ..... 

Sunday, 24 March 2019

Earth Hour 2019

Adakah kamurang masih ingat " earth hour " ? Aktiviti ni akan berlangsung pada setiap pada hujung bulan March , sebenarnya aktiviti ni ialah menjaga persekitaran alam dan juga mengamalkan kehidupan yang sihat . Tentang aktiviti ni akan juga betlangsung di bandar yang penuh kesesakan , ia akan menutup semua lampu selama 1 jam . Oleh tu setiap bandar akan tanpa cahaya lampu selama 1 jam ni , aktiviti ni juga selalu para remaja atau orang dewasa yang merasakan aktiviti ni sangat bermakna kepada seluruh dunia ni . Sebenarnya aktiviti ni juga mengalakan budaya remaja atau orang muda macam mana mencintai alam sekitar sekiling kita , ini memang satu akitiviti yang sihat 

Sebenarnya Earth Hour ni juga Earth Day Energy Fast , tapi tak kekal lama dan ia digantikan oleh Earth Hour sampai sekarang . Selain menjaga alam sekitar , ia juga mengetahui tentang perubahan cuaca yang makin terasa juga . Oleh tu aktiviti ni dapat juga mengurangkan kos elektrik dan juga pengurangan pembebasan karbon di alam sekitar ni juga , ia juga menyedarkan manusia terus maju ke depan dengan mengamalkan menggunakan tenaga hijau iaitu tenaga angin , tenaga suria dan tenaga nuklear untuk memastikan hidup dalam sihat ni juga . Aktiviti ni juga diadakan oleh Tabung Alam Sedunia atau dikenali sebagai WWF , aktiviti ni juga akan bermula pada 30hb March 2019 , oleh tu jangan lepaskan peluang untuk bersama sama menyambut Earth Hour nanti . Saya Lanseikong sebagai lifestyle blogger juga menyokong aktiviti tahunan ni , mari kita bersama kurangan pembebasan karbon demi bumi kesayangan kita ......




Friday, 15 February 2019

CROWD 99 @ Imago Shopping Mall


Crowd 99 merupakan kedai manisan yang paling popular di Sandakan kerana keenakan berbagai pencuci mulut yang ternama , ia juga mempunyai cawangan di sini bahagian Kota Kinabalu yang berada di sini sebuah shopping mall iaitu Imago . Bagi saya memang tak merugikan mencuba pencuci mulut di sini , ia juga terdapat berbagai minuman juga yang sentiasa mendapat sambutan bagi setiap pelanggan yang mengunjungi kafe ni , buat masa ni saya telah mencuba minuman sejuk iaitu " hazelnut chocolate " . Minuman ni memang rasa sedap dan dapat merasakan keharuman chocolate yang asli pada minuman ni , dengan harga RM 11 aje kalau sejuk dan panas hanya RM 9 . Oleh tu bagi saya memang berbaloi mencuba minuman ni juga dan memberi lima bintang tentang kafe ni juga . 

Kalau ada masa boleh datang mencuba sendiri dengan membawa keluarga atau kawan-kawan datang ke sini menikmati minuman dan pencuci mulut lain di sini , Sebenarnya juga kafe ni mempunyai " signature dessert " iaitu ais-krim dan memang cukup mendapat sambutan terhadap ais-krim ni juga kerana ia berbeza dengan ais-krim yang kita pernah rasa di luar sana selama ni juga , oleh tu jangan lepaskan peluang untuk mencuba " signature dessert " di CROWD 99 cafe ni kerana memastikan kamurang juga berasa memuaskan hati dan pasti akan kembali untuk mencuba lagi , masa beroperasi ialah 10:00 pagi - 10:00 malam , oleh tu mari kita ramai-ramai mengunjungi kafe ni .....




SPK 1-02 , First Floor , 
Imago Shopping Mall , 
Kota Kinabalu ,
Sabah .


Monday, 11 February 2019

Cenderamata Hari Kekasih : Gem And Feathers

Hari Kekasih tinggal berapa hari lagi untuk menyambut bersama orang kesayangan di dalam hidup ni , pasti menyediakan hadiah yang istimewa untuk orang kesayangan pada hari kekasih ni . Saya di sini ingin memperkenalkan satu tempat yang mempunyai cenderamata yang paling sesuai untuk orang kesayangan ni juga , biarpun nampak simple tapi dapat menawan hati orang kesayangan kamurang semua . Nama tempat ni ialah Gem And Feathers dengan mempunyai cenderamata buatan sendiri , ia memang cantik dan juga menarikan hati juga , ni memang tak merugikan kalau menjadikan hadiah hari kekasih juga . Tentang cenderamata buatan sendiri ni ialah bunga ros yang diletakan di dalam berbagai bentuk balang dan menjadikan lebih menarik dan mempunyai kelas sendiri . 

Pereka ni juga mempunyai potensi dengan berjaya menghasilkan cenderamata yang menarik ni , ia juga mempunyai peminat sendiri yang tertarik hati tentang cenderamata ni juga . Olehtu jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan satu sebagai cenderamata untuk orang kesayangan pada hari kekasih nanti , bagi saya ni merupakan cenderamata yang terbaik juga . Gem And Feathers juga sentiasa mendapat sambutan orang ramai , tak kira hari biasa atau hari kekasih ni juga . Sebenarnya cenderamata ni juga boleh menjadikan penghiasaan di rumah juga dan menjadi keadaan susana di rumah lebih menarik dengan harmoni , bagi peminat bunga ros ni , Gem And Feathers pasti tak akan mengecewakan hati semua tentang cenderamata ni juga . Tentang harga cenderamata ni juga memang berpatutan untuk setiap pembelian bagi setiap peminatnya , akhir sekali saya Lanseikong sebagai lifestyleblogger di sini ingin mengucapkan juga " Selamat Hari Kekasih " untuk seluruh dunia ni .....








Tuesday, 5 February 2019

Makanan Tradisi Tahun Baru Cina : Nian Gao


Sempena Tahun Baru Cina Pertama ni , saya di sini mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina dengan semua kaum budaya cina yang berada di seluruh dunia , dalam tahun cina pertama ni saya di sini ingin memperkenalkan sejenis makanan tradisi perayaan cina iaitu " Nian Gao " dan sentiasa wajib ada pada setiap tahun baru cina sebagai melambangkan keharmonian kaum cina . Sebenarnya " nian gao " ni boleh goreng bersama telur atau makan gitu saja , pada tahun cina pertama ni juga memang untuk bersama keluarga dan berkumpul semua di rumah dengan merayakan dalam keadaan susana meriah dengan berbagai hidangan makanan yang tersedia . Kembali tentang " nian guo " juga mempunyai sejarah tradisi sendiri , makanan tradisi ni juga merupakan makanan paling penting bagi kaum cina pada perayaan tahun baru cina ni juga . 

Dalam kepercayaan juga "  nian gao " ni juga untuk menyembah dewa dapur pada tahun baru cina ni juga , supaya kembali ke syurga dengan melapor diri sambil memghantar laporan untuk mahadewa " Nyuk Wang Ta Di " tentang suasana keadaan rumahtangga . Makanan " nian gao " ni juga di buat daripada tepungpulut , itulah bila makan mesti merasakan melekit mulut . Tentang " nian gao " ni juga mempunyai nama yang baik dan berbentuk bulat , biarpun nama " gao " ni merupakan kuih dan juga mempunyai maksud lain iaitu " tinggi " dan itulah maksud " nian gao " ialah " tinggi setahun " dan memang mempunyai maksud yang bermakna . Akhir sekali saya Lanseikong di sini mengucapkan Gong Xi Fa Cai untuk semua budaya cina di seluruh dunia ni ......

Sunday, 27 January 2019

Suasana Menanti Ketibaan Perayaan Tahun Baru Cina

Hi , lama dah saya dah update blog ni dan kembali dengan blogging hari ni ialah mengenali perayaan Tahun Baru Cina tak lama lagi tiba , kebanyakkan pusat beli-belah mula memainkan lagu tahun baru cina dengan dapat merasakan susana perayaan ni dengan lebih meriah . Kebanyakkan semua kaum cina mula sibuk membuat persediaan untuk menyambut perayaan ni , semua mula shopping dengan membeli pakaian baru untuk menyambut tahun tahun baru cina dan juga membeli bekalan tahun baru cina untuk keluarga dan juga tetamu yang datang ke rumah . Tahun ni merupakan Tahun Babi merupakan Zodiak Cina yang terakhir dalam 12 Zodiak Cina , oleh tu  siapa yang lahir zodiak cina tahun babi memang adalah tahun mereka juga dengan penuh harapan di dalam kehidupan tahun baru ni . 



Bagi kanak-kanak paling gembira kalau pada tahun baru cina kerana mendapat " ang pao " dari orang-orang tua dan orang yang sudah berumahtangga , ia juga paling meyeronokan ialah dapat melihat " tarian singa " di mana-mana kawasan berada , pada orang dewasa pula tentu bergurau-senda bersama keluarga yang pulang dari tempat jauh ke kampung halaman serta membawa buah tangan untuk keluarga . Pada malam sebelum tahun baru cina , semua ahli keluarga mesti berkumpul untuk makan besar di rumah dan suasana ni dapat mengeratkan lagi hubungan keluarga lebih baik lagi . Terdapat berbagai hidangan masakan yang sedap untuk satu keluarga pada malam sebelum tahun baru cina , lepas tu ada aktiviti lain di rumah selepas makan besar sambil menunggu menyambut tahun baru cina pertama . 

Bagi kanak-kanak akan bermain bunga api di halaman rumah , orang-orang dewasa berkumpul di dalam rumah bercerita sambil menonton TV . Bagi yang pasangan bercinta pula akan menikmati suasana tahun baru cina di luar sana , saya Lanseikong sebagai lifestyle blogger juga menyambut tahun baru cina di sini sambil ingin mengucapkan " keceriaan dan keharmonian selalu " bagi semua kaum cina yang menyambut perayaan ni .....


GONG XI FA CAI ! 

Sunday, 6 January 2019

Rekaan Lantai 3D

Kalau tentang rumah mesti berfikir macam mana cara untuk mencantikan rumah sendiri , tak kira tentang kos tersebut . Ada juga yang sanggup membayar harga yang mahal untuk mengubah suai rumah sendiri janji rekaan penuh kecantikan pada rumah sendiri juga , pada zaman sikarang kebanyakkan sudah mengubahsua lantai rumah seperti nampak keadaan tu macam benar-benar wujud . Cara ni adalah " deko lantai 3D " , ia mengambarkan setiap lukisan pemandangan yang mengunakan lukisan dimensi 3D secara kreatif dengan menghidupkan keadaan tersebut . Tentang carà mengubahsuai lantai rumah ni memang agak mahal tapi memang menawankan hati juga pada tetamu yang datang ke rumah , bagi saya sendiri pun juga tertarik dengan cara " deko lantai 3D " ni juga . 



Boleh ubahsuai lantai rumah dari kira di dalam bilik sampai ke tandas dengan rekaan " lantai 3D " ni , tentang ni juga dapat menyenangkan fikiran dengan setiap rekaan lantai ni juga . Cara begini juga menarik perhatian tetamu yang datang ke rumah juga kerana berbeza lain dari yang lain , bagi saya pun suka rekaan lantai 3D ni juga kerana memang menawankan hati dan lagipun rekaan ni memang nampak ada kelas sendiri , kalau ada rumah sendiri memang boleh mempertimbangkan juga dengan kos ubah suai rumah dengan cara ni aje dan memang puas hati . 

Lagipun ni juga orang yang memghasilkan deko lantai 3D ni juga memang profesional tentang bidang ni juga , kalau kamurang ingin cuba mengubah suai rumah dan cara ni memang boleh dikatakan mendapat sambutan orang ramai . Ini juga tak akan membuat jemu hanya duduk di dalam rumah juga , Tentang ni deko lantai 3D juga ada seni yang dituangkan ke dalam lantai dengan gambar tiga dimensi yang terdapat seperti nyata , inilah cara yang membuat semakin menawan dan menarik juga . Olehtu bila ingin mengubah suai jangan lepaskan peluang untuk menghiasi rumah kamurang yang lebih kreatif dan menawan dengan cara deko lantai 3D ni .....





Delicious Curry House @ Taman Ridgeview

Tentang Kota Kinabalu memang femes dengan berbagai jenis makanan dan minuman yang sedap dan mendapat sambutan hangat dari orang ramai tak ki...